OCENĚNÍ PRO VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ PROJEKTY

Ceny Fóra Dárců | Společenská odpovědnost firem

Ceny Fóra dárců 2017: nejlepší veřejně prospěšné projekty roku

Letošní Ceny Fóra dárců potvrzují trend, že neziskové projekty mohou u podporovatelů uspět jen v případě, že nabídnou hodnověrný a společensky užitečný obsah a že dárce zaujmou. Přesně takový je například vítěz kategorie Sbírkové předměty a veřejně prospěšný merchandising nezisková organizace Sázíme stromy se svými pytlíky s příběhem, které šijí vězeňkyně ze záclonoviny. Pytlíky nahrazují neekologické igelitové sáčky a vězeňkyně mají mnohdy poprvé v životě možnost dělat smysluplnou práci.

Do Cen Fóra dárců se letos přihlásilo přes 200 projektů. Jako loni se soutěžilo v oboru
komunikace a sbírky. Hodnotitelé tak měli znovu možnost posoudit kvalitu zajímavých veřejně
prospěšných projektů jak z řad neziskových organizací, tak od firem.
Vítězové si převzali cenu v Den dárců 29. listopadu. „Jsem velmi ráda, že rok od roku jsou přihlášky do Cen Fóra dárců kvalitnější a zajímavější a že přihlášené projekty odpovídají celosvětovým trendům v dárcovství. Zároveň však sledují skutečně témata, která hýbou společností. Hodnotitelé z odborných komisí neměli rozhodně jednoduchou práci," vysvětluje Klára Šplíchalová, výkonná ředitelka Fóra dárců.

Například vítěz kategorie Sbírkové předměty a veřejně prospěšný merchandising nezisková organizace Sázíme stromy se zabývá mnoho let ekologickými tématy, konkrétně výsadbou stromů. Letos ale uspěla s projektem, který propojuje hned několik oblastí neziskového sektoru a mnohem důrazněji tak veřejnost upozornila nejen na onu ochranu přírody.
„Po vysázení stromů lidem, kteří se na akci podíleli, daruje tato nezisková organizace pytlík ušitý ze záclonoviny, který šijí vězeňkyně. A organizace tak doufá, že tyto pytlíky lidé budou při svých nákupech používat raději než igelitové sáčky," popisuje jeden z úspěšných projektů Šplíchalová.

Cena České televize

Ceny Fóra dárců jsou každoročně určeny nejlepších veřejně prospěšných projektů neziskových
Organizací a firem. Poprvé v historii cen se partnerem jedné z nich stala také Česká televize. A díky ní vítěz této kategorie, nadace Leontinka, ví, že její charitativní spot v příštím roce Česká televize odvysílá.
Zatímco globálně lidé hledají důvěryhodné informace o neziskových projektech spíše na internetu a sociálních sítích, v Česku věří lidé především informací o neziskovém sektoru, který zazní právě z televize či rádia, teprve pak následují online média," uvádí Šplíchalová.
Proto je podle ní velmi správně, že právě veřejnoprávní televize se věnuje charitativním projektům, propaguje je a hledá neustále další nové způsoby, jak kvalitní prospěšné projekty zviditelnit a upozornit na ně dárce.

V Den dárců - tedy v úterý 29. listopadu - najdete na portálech Fóra dárců nejen veškeré nové trendy v dárcovství, ale také celou paletu čísel a dat. Na portálu Donorsforum.cz jsme připravili unikátní mapu dárcovství a nové žebříčky nadací a nadačních fondu. Na portálu Cenyforadarcu.cz najdete přehledně výsledky letošních ocenění. Na webu Dendarcu.cz originální online Knihu zážitkového dárcovství, v níž neziskové organizace děkuji svým dárcům za přízeň. A na portálech Darujspravne.cz a Darcovskasms.cz můžete online a rychle přispět těm projektům, o kterých usoudíte, že si vaši podporu zaslouží.

Pro více informací kontaktujte:
Fórum dárců
Klára Šplíchalová